Wat is een intranet? (2024)

 • Wat is een intranet?

  Een intranet is een online omgeving waarin informatie opgeslagen wordt die een organisatie wilt delen met haar medewerkers. Deze omgeving is afgeschermd met een wachtwoord en alleen toegankelijk voor mensen die een eigen inlog-account hebben. Involvit biedt met WebCit Intraneteen zeer uitgebreide intranetomgeving, dat is gebouwd op de wereldwijd veelgebruikte technologie van Umbraco. Het biedt alle basisfunctionaliteit voor een complete standaard intranet oplossing en kan ook eenvoudig op de wensen van de gebruiker worden afgestemd.

  Lees hier meer over de functionaliteiten en mogelijkheden van WebCit Intranet

 • Wat is het beste intranet?

  De eerste stap is om te inventariseren wat voor jouw organisatie het beste intranet is, is nagaan waar de medewerkers behoefte aan hebben. Ga dus met deze mensen in gesprek, neem ze enquêtes af en richt een werkgroep op die als spreekbuis dient voor deze groep.

  Breng vervolgens in kaart wat er allemaal al in de organisatie beschikbaar is aan tools, in welke mate deze worden gebruikt, welke moeten blijven bestaan en welke vervangen kunnen worden door het nieuwe intranet.

  Wanneer huidige tools en gewenste aanvullingen in kaart zijn gebracht, kan er gekeken worden in de markt welke intranet oplossingen er zijn en welke het beste aansluiten op de wensen het beschikbare budget. Umbraco is een open source systeem, waarmee makkelijk een professioneel functionerend intranet gebouwd kan worden. En door het WebCit Framework dat Involvit hierop heeft ingericht, kan het intranet ook nog eens snel en met relatief lage kosten worden geïmplementeerd.

  Lees meer over de intranet oplossing van Involvit

 • Kies ik voor een losstaand intranet of een Content Management Systeem (CMS)?

  Het grootste voordeel van een CMS systeem is dat alle content wordt beheerd in één omgeving. Je kan in een CMS dus niet alleen een intranet bouwen, maar ook een website, extranet of ander kanaal. En je bepaalt vervolgens zelf op welke plek je welke informatie deelt.

  Lees verder voor de voordelen van een CMS

 • Waar moet ik op letten bij een intranet implementatie?

  Een goed intranet ontwikkelen is slechts stap 1. Het WebCit intranet Framework geeft een zeer stevig fundament voor het implementeren van een sterk communicatiekanaal. Een nieuwe omgeving moet echter wel geaccepteerd worden door de uiteindelijke gebruikers van de omgeving. Voor het actueel houden van de content, maar ook voor het verbeteren van de interne communicatie en kennisdeling met behulp van het intranet.

  Om het bovenstaande te bereiken zal het implementatietraject vergezeldmoeten worden door een effectieve adoptiestrategie waardoor demensen in de organisatie worden meegenomen in het wordingsprocesvan de nieuwe web-omgeving, waardoor het een omgeving wordt die van deorganisatie is en niet van buitenaf wordt opgedrongen wordt.

  Lees hier het stappenplan wat belangrijk is om te doorlopen

 • Wat zijn intranet trends?

  Sociale intranetten zijn tegenwoordig 'hot'. Involvit heeft in de afgelopen tijd meerdere intranetten ontwikkeld waarin verschillende elementen van een sociaal intranet zijn geïncorporeerd. Maar ook wordt een intranet tegenwoordig steeds verder uitgebouwd tot een complete Digital Workplace.

  Lees meer over onze visie op een sociaal intranet

 • Wat is een Digital Workplace?

  EenDigital Workplaceondersteunt een organisatie om alle, in de organisatie aanwezige kennis en informatie op een gestructureerde en interactieve wijze te delen met de medewerkers. Hetis eendigitalewerkomgeving waarin medewerkers zelfstandig en met elkaar kunnen werken. Ze vinden de informatie, documenten en processen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te voeren. Ook kunnen ze in deze omgeving samenwerken in groepen, projecten en alle informatie vanuit het management vinden.

  Lees hier meer over het inzetten van een Digital Workplace

 • Wat zijn de voordelen van een Digital Workplace?

  Een Digital Workplace ondersteunt medewerkers in een organisatie online vanuit iedere locatie waar ze werken, daarbij alle benodigde informatie tot hun beschikking hebben en kunnen samenwerken in groepen en aan projecten zonder dat zij noodzakelijkerwijs bij elkaar zitten.Een goed en compleet intranet is feitelijk de 'Digital Workplace' van een medewerker.

  Lees hier welke functionaliteiten het WebCit intranet beval om in te zetten als digital workplace

 • Hoe krijg ik een Digital Workplace?

  Een Digital Workplace is niets anders dan een online omgeving waarin de medewerkers van jouw organisatie in een online omgeving kunnen samenwerken.Formele informatie, medewerkersparticipatie en samenwerken in groepen komen hierin samen.Feitelijk iseen goed en compleet intranet de 'Digital Workplace' van een medewerker.

  Lees hier hoe je een intranet kan inzetten als digital workplace

 • Wat is WebCit Intranet?

  WebCit Intranet is een CMS omgeving waarmee in een korte doorlooptijd een professionele intranetomgeving met standaard componenten gerealiseerd wordt. Alle basisfunctionaliteit voor een complete intranetoplossing is aanwezig. Ook kan het framework eenvoudig op de wensen van de gebruiker worden afgestemd.

  Lees hier meer over WebCit Intranet

 • Wat is Umbraco CMS?

  Umbraco is het content management systeem dat Involvit veel implementeert als beheersysteem voor websites en intranet. Umbraco is een open source CMS waarmee zowel eenvoudige websites als complexe web-applicaties op een flexibele en efficiënte manier gerealiseerd kunnen worden. Involvit heeft op basis van Umbraco een framework ontwikkelt, genaamd WebCit, waarmee de software van Umbraco CMS snel en eenvoudig ingericht kan worden voor een professionele web-omgeving voor website en intranet.

  Lees hier meer over Umbraco CMS

 • Welke functionaliteiten zitten er in Umbraco voor een intranet?

  Umbraco CMS is open source software, waardoor er voortdurend en wereldwijd nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en toegevoegd worden aan het CMS. Deze functionaliteiten zijn daarmee voor alle gebruikers beschikbaar en in te zetten in hun eigen omgeving. Involvit heeft een selectie gemaakt van de beschikbare functionaliteiten waarvan wij zien dat deze door veel van onze klanten gewenst of zelfs vereist zijn. Wanneer er nieuwe verzoeken komen voor functionaliteiten, voegen wij deze niet alleen toe aan de omgeving van de betreffende klant, maar ook in ons WebCit intranet Framework, waardoor deze voor al onze klanten beschikbaar komt.

  Vind hier een overzicht van alle beschikbare functionaliteiten

 • Wat is het verschil tussen Umbraco en andere CMS systemen?

  Er zijn zo veel soorten CMS technologie beschikbaar voor een intranet, dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Zo heb je SharePoint, Netvlies, Winvision, Magento en natuurlijk Umbraco. Deze systemen hebben veel met elkaar gemeen, maar hebben ook verschillen. De interface, gebruiksvriendelijkheid en benodigde technische kennis zijn hierin de belangrijkste.

  Umbraco wordt als open source CMS al meer dan 15 jaar wereldwijd ingezet voor de implementatie van web-omgevingen enis volledig gebaseerd op .NET-technologie van Microsoft. Umbraco heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor het redactionele werk ook voor niet-technische medewerkers eenvoudig is. En door de grote community van Umbraco is het zeer rijk aan functionaliteit die voor iedere gebruiker beschikbaar is.

  Lees hier meer over de mogelijkheden die Umbraco biedt

 • Wat zijn de prijzen van Umbraco voor een intranet?

  Umbraco is een open source CMS. Dit houdt in dat de software gratis te verkrijgen is. Je hebt wel voldoende technische kennis nodig om de software te installeren en in te richten voor gebruik. Wanneer je deze kennis zelf in huis hebt, is een Umbraco CMS gratis.

  Als je deze kennis niet zelf heb, zal je de expertise van een implementatiepartij moeten inzetten. Consultants die je hiermee kunnen helpen bieden hun diensten over het algemeen op basis van een uurtarief aan. En afhankelijk van jouw wensen voor jouw CMS omgeving zullen inschattingen worden gemaakt van het aantal te besteden uren.

  Wanneer je Involvit vraagt om de implementatie te verzorgen, zullen wij een gedegen offerte opstellen waarin je een realistisch beeld krijgt van de kosten en tijdsduur voor de realisatie van jouw intranetomgeving. Daarnaast is het mogelijk om na livegang het CMS bij Involvit onder te brengen voor de hosting en het support, waar afhankelijk van het gewenst SLA niveau ook kosten aan verbonden zijn.

  Wil je weten wat de kosten zijn van een CMS dat aansluit op jouw wensen?

  Vraag dan een offerte aan

 • Hoe kan ik Umbraco aanschaffen?

  Wanneer jij de keuze hebt gemaakt voor Umbraco als systeem voor jouw intranet omgeving, hoef je dit niet zelf aan te schaffen. Involvit verzorgd als ontwikkelaar en implementator van het intranet het hele traject. Van het downloaden van de software tot aan de installatie, inrichting, livegang en het beheer.

  Wil jij de inrichting van jouw intranet door Involvit laten verzorgen?

  Neem dan contact met ons op

 • Welk intranet bedrijf is de beste voor mijn Umbraco project?

  Wereldwijd zijn er tal van ontwikkelaars te vinden die een intranet omgeving op basis van de Umbraco technologie kunnen implementeren. Wel zijn de verschillen tussen de leveranciers erg groot. De ene is een freelancer die zelfstandig werkt, de ander een grote organisatie met honderden medewerkers en alles wat daar tussenin zit. De leverancier waar jij uiteindelijk voor kiest, moet aansluiten bij de wensen die je hebt.

  Involvitis een professionele, pragmatische club van mensen met een warm hart voor internettechnologie en elektronische dienstverlening. Ons pragmatisme houdt onder andere in dat wij ons best doen ons verhaal zonder wollig taalgebruik over te brengen.To-the-point communiceren is in onze ogen een eerste stap op weg naar een succesvol project.

  Wij zijn van mening dat een optimale keuze van de samenstelling van het projectteam, met projectleden die de juiste kennis en ervaring hebben, het fundament vormt voor een succesvol project.

  Alle medewerkers vanInvolvithebben een lang arbeidsverleden in complexewebprojectenen hebben ervaring met verschillende Content Management Systemen.

  Lees meer over onze werkwijze

 • Wat is het beste CMS voor intranet?

  Alle CMS-en kunnen worden ingezet voor het intranet. Maar waar het ene CMS maar enkele functionaliteiten biedt, zal het andere CMS tal van mogelijkheden hebben. Ook zit er verschil in de aanpasbaarheid van de functionaliteit naar jouw uiteindelijke gebruiksdoel. Kijk dus eerst goed naar wat jij precies met het intranet wilt bereiken en ga dan op zoek naar een CMS dat hier het beste op aansluit, of het meest flexibel is in inrichting op maat.

  Kijk hier voor de mogelijkheden van WebCit Intranet

 • Wat is de beste intranet leverancier?

  Er zijn wereldwijd duizenden leveranciers die een intranet voor jou kunnen maken. Van zzp'ers tot aan grote internationale bedrijven. Maar wat is nu de beste leverancier? Dat is voor iedereen anders. Want ieder bedrijf wil het intranet net op een andere manier inzetten en heeft andere wensen bij de performance, de functionaliteit en de ondersteuning. Allereerst moet je dus de behoeften, randvoorwaarden en beschikbare budget moeten bepalen. Wil je een intranet waar meerdere medewerkers op moeten kunnen werken dat altijd beschikbaar is? Dan kan je beter kiezen voor een leverancier dat uit meer dan 1 medewerker bestaat en de juiste mate van support kan bieden. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat de leverancier jouw (vak)taal spreekt en goed met je kan meedenken.

  Involvit heeft een team van medewerkers met jarenlange ervaring op het gebied van CMS en web-omgevingen. Daarnaast zijn wij een echte netwerkorganisatie waardoor wij makkelijk kunnen opschalen en een uitgebreid pakket van ondersteuning kunnen bieden. Involvit kiest, afhankelijk van de aard van het project en in overleg met haar klanten, de beste projectaanpak en de beste financiële constructie.

  Lees hier meer over de werkwijze van Involvit

 • Wat is het verschil tussen een intranet en een sociaal intranet?

  Sociale intranetten zijn tegenwoordig 'hot'. Involvit heeft in de afgelopen tijd meerdere intranetten ontwikkeld waarin verschillende elementen van een sociaal intranet zijn geïncorporeerd. Waar het bij een traditioneel intranet met name gaat om het informeren van de medewerkers vanuit het management, gaat het bij een sociaal intranet veel meer om de interactie, kennisdelen en samenwerken. Daarnaast kan een sociaal intranetde cohesie in een organisatie bevorderen door hen actief te betrekken bij beleid en strategie.

  Lees hier meer over de voordelen van een sociaal intranet

 • Ben jij op zoek naar intranet software?

  Dan is het belangrijk om eerst goed te weten waar jij deze intranet software voor wilt gebruiken. Want er zijn zo veel verschillende varianten intranet software beschikbaar, dat een goede keuze maken moeilijk is. Zo begint het al met het verschil tussen open source intranetten en een closed source intranet. Bij open source systemen kan je de software gratis downloaden, maar heb je of zelf kennis nodig van de betreffende software, of moet je de hulp van een implementatie partij inschakelen. Wel wordt dit intranet jouw eigendom, waardoor je niet vastzit aan terugkerende licentiekosten. Wil je weten waar je nog meer om moet letten bij de aanschaf van intranet software?

  Lees hier hoe wij kunnen helpen in jouw keuze

 • Welke intranet leveranciers zijn er?

  Er zijn duizenden leveranciers die ondersteuning bieden bij de implementatie van een intranet. Van ZZP'ers tot aan grote internationale bedrijven. Maar wat is dan de beste intranet leverancier?

  Dat is afhankelijk van verschillende factoren.Allereerst zal je daarvoor jouw behoeftes, randvoorwaarden en beschikbare budget moeten bepalen.

  • Kies je voor specifieke techniek? .NET, Open Source, Closed Source, maatwerk, SaaS of stand-alone?
  • Welke functionaliteit moet het intranet bevatten?
  • Moet het intranet branche specifieke functionaliteit bevatten?
  • Hoeveel mensen gaan het intranet gebruiken?
  • Welk budget heb je voor het intranet beschikbaar?


  Wil je een intranet waar meerdere medewerkers op moeten werken dat altijd beschikbaar is? Dan kan je beter kiezen voor een leverancier dat uit meer dan 1 medewerker bestaat en jou de juiste mate van support kan bieden. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat de leverancier jouw taal spreekt en goed in staat is met je mee te denken.

  Involvit bestaat uit een team van medewerkers met jarenlange ervaring bij het implementeren van web-omgevingen zoals websites en intranetten. We verliezen daarbij een aantal bewezen principes niet uit het oog. Involvit kiest, afhankelijk van de aard van het project en in overleg met haar klanten, de beste projectaanpak en de beste financiële constructie.

  Lees hier meer over Involvit als intranet leverancier

 • Waar wil je een (sociaal) intranet voor inzetten?

  Een belangrijk doel van een (sociaal) intranet is het delen van kennis en informatie door medewerkers. Daarnaast kan een doel van een (sociaal) intranet zijn om een omgeving te creëren die de cohesie in een organisatie bevordert door hen actief te betrekken bij beleid en strategie.

  Met WebCit Intranet kan je interactief kennis en informatie uitwisselen op veel verschillende manieren.

  Lees hier voor meer informatie

 • Wie moeten er met het intranet gaan werken?

  Het intranet faciliteert in de basis het management en de stafafdelingen van een organisatie in de communicatie van geautoriseerde informatie. Daarnaast is het intranet een middel om de interne participatie tussen medewerkers te verbeteren. Als laatste ondersteunt het intranet haar gebruikers om in groepen samen te werken.

  Lees hier verder voor meer informatie

 • Moeten gebruikers worden opgeleid om met een intranet te werken?

  De meeste CMS oplossingen bieden een zeer intuïtieve omgeving waardoor de gebruiker als vanzelf door de manager-omgeving van het intranet wordt geleid. Een korte demonstratie van de omgeving is daardoor in veel gevallen voldoende. Involvit biedt tijdens de implementatie van het intranet de mogelijkheid tot sessies waarin de webmaster of verschillende key-users worden rondgeleid in deze omgeving en naar behoefte mee worden genomen in de diepte.

  Wil jij een demonstratie hebben van de achterkant van een intranet-omgeving? Laat het ons weten.

 • Waar kan ik een intranet aanschaffen?

  De software voor een intranet kan je zelfstandig aanschaffen mits het open source software betreft. Je heb echter wel voldoende technische kennis van de software nodig om deze op de juiste wijze te kunnen inrichten en implementeren.

  Daarom is het in de meeste gevallen verstandig om een implementatiepartner in de hand te nemen. Deze heeft voldoende kennis en ervaring van de betreffende software én vaak ook in de branche, om jou te adviseren in de juiste inrichting en toepassingen en dit ook voor jou te verzorgen. De implementatiepartner zal ook de software voor je aanschaffen.

  Involvit is een implementatiepartner voor zowel intranet, website, als ook totale CMS omgevingen. Daarnaast hebben wij een sterke focus in non-profit branches zoals de Zorg, Onderwijs, Overheid en Woningcorporaties, waardoor wij de behoeftes van deze branches hebben door vertaald naar concrete functionaliteiten in de CMS omgeving.

  Lees hier over het intranet van implementatiepartner Involvit

 • Wat kost een intranet?

  De kosten van een intranet lopen erg uiteen. De belangrijkste variabelen hierin zijn de uiteenlopende wensen die organisaties hebben in specifieke inrichting of functionaliteit. Bij Involvit maken wij gebruik van open-source software. Dit houdt in dat wij geen licentiekosten doorberekenen aan onze klant. Het enige dat wij in rekening brengen is de tijd die onze consultants nodig hebben om de software in te richten en te implementeren. De tijd die hiervoor nodig is, is afhankelijk van het aantal modules, (externe) koppelingen en design dat gewenst is.

  Daarnaast is het mogelijk om na livegang het intranet bij Involvit onder te brengen voor de hosting en het support, waar afhankelijk van het gewenst SLA niveau ook kosten aan verbonden zijn.

  Wil je weten wat de kosten zijn van een intranet dat aansluit op jouw wensen?

  Vraag dan hier een prijsopgaaf aan

 • Hoe implementeer je een intranet?

  De implementatie van het WebCit intranet Framework wordt volgens een stappenplan uitgevoerd. Hoewel WebCit intranet een standaard implementatie betreft, is er nog een groot aantal keuzes te maken die invloed hebben op hoe de nieuwe omgeving er uit ziet en hoe het functioneert. Daarnaast is het zeer eenvoudig om, indien gewenst, specifieke aanpassingen c.q. koppelingen te maken welke volledig geïntegreerd zijn in de omgeving.

  Lees meer over de implementatie aanpak van Involvit

Deel bericht

Wat is een intranet? (2024)

FAQs

Wat houdt intranet in? ›

Een intranet is een privaat computernetwerk of een besloten informatieplatform binnen een organisatie. Het primaire doel van een intranet is het elektronisch delen van informatie.

Wat is een goed intranet? ›

Een goed intranet is meer dan een communicatie-instrument, het is een werkinstrument. In veel bedrijven is het intranet een soort bedrijfskrant. Een site met veel verschillende soorten informatie, maar vooral veel oninteressante, nutteloze informatie. De meeste intranetpagina's worden dan ook nooit gelezen.

Waarom is een intranet belangrijk? ›

Waarom is een intranet belangrijk? Medewerkers hebben toegang tot dezelfde online omgeving, waarbinnen ze onder andere elkaars planning kunnen zien en elkaar berichten kunnen sturen. Intranet vervangt daarmee allerlei losse documenten en communicatie-apps en de samenwerking krijgt een boost.

Hoe kom je op intranet? ›

Intranet is een privénetwerk dat alleen gebruikt kan worden door medewerkers die hier toegang toe hebben. Toegang tot dit systeem krijg je alleen door in te loggen en vaak werk je vanuit een portal met workspaces.

Wat is het verschil tussen internet en intranet? ›

Het internet is een breed netwerk van computers en is voor iedereen beschikbaar. Een intranet is een netwerk van computers dat is ontworpen voor een bepaalde groep gebruikers.

Is SharePoint een intranet? ›

SharePoint is software van Microsoft waarmee organisaties hun eigen websites kunnen maken. Deze website kan worden gebruikt voor het opslaan, ordenen en delen van informatie. Omdat SharePoint uitblinkt op deze punten wordt het vrijwel altijd ingezet als intranet.

Welke onderwerpen op intranet? ›

Denk in toptaken voor intranet
 • Kennis en informatie over het vakgebied vinden en delen;
 • Nieuws lezen van de organisatie of afdeling;
 • Collega's vinden en samenwerken;
 • Informatie over de organisatie vinden: strategie, missie, visie, feiten en cijfers;
 • Over mij: alle taken rondom een persoonlijke dienstbetrekking;
Oct 10, 2022

Wat betekent extranet? ›

Extranet is een privé netwerk dat toegang geeft aan partners, leveranciers en verkopers of een groep geselecteerde klanten. Het is een afgebakend deel van een intranet met toegang voor externe partijen.

Wat is een sociaal intranet? ›

Sociaal intranet is een (online) plek waar je collega's bij elkaar komen om te overleggen of samen te werken. Het is een platform waarop nieuwsupdates of vragen worden gedeeld. Het hoofddoel van een sociaal intranet is interactie. Sociaal Intranet zorgt ervoor dat jouw organisatie met elkaar verbonden blijft.

Hoe ziet intranet eruit? ›

Een intranet is een privénetwerk dat alleen toegankelijk is voor een specifieke groep mensen, zoals werknemers van een bedrijf. Het wordt gebruikt om op een veilige manier informatie te delen, samen te werken en bedrijfscommunicatie te verbeteren.

Wat is het Medewerkersportaal? ›

Een medewerkersportaal is een website achter een inlog waar alleen de medewerkers van jouw organisatie op inloggen.

Wat is intranet en extranet? ›

Een extranet is een intranet dat vanaf internet benaderbaar is. Vanzelfsprekend geldt de bereikbaarheid alleen voor daartoe geautoriseerde bezoekers, zoals klanten, partners, leveranciers. Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 271 vragen en antwoorden over Internet.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5989

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.