Goldendoodle Honden Ras: Karakter, Levensduur & Prijs | Puppyplaats (2024)

Schofthoogte: Reuen 61 - 66 cm Teven 56 - 58 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 14 - 20 kg Teven 14 - 20 kg

Goldendoodles komen in allerlei vormen, maten en kleuren voor, waarbij puppy's uit hetzelfde nest er heel verschillend uit kunnen zien omdat het afhangt van of ze meer lijken op de Golden Retriever of de Poedel. Desalniettemin proberen verantwoordelijke fokkers honden te fokken die niet alleen gezond zijn, maar ook meer consistentie hebben in hun uiterlijk en karakter. Er is echter geen "rasstandaard" als zodanig, aangezien sommige Goldendoodles strak gekrulde vachten hebben, terwijl anderen zijdezachtere en plattere vachten kunnen hebben die meer lijken op die van een Golden Retriever dan een Poedel. Sommige fokkers proberen een "Teddybeergezicht" te creëren, wat erg populair is gebleken.

Het algehele uiterlijk van een Goldendoodle is dat van een goed uitgebalanceerde, atletische en mooi gespierde hond, of ze nu klein, middelgroot of groot zijn, met in gedachten dat de grootte van een puppy afhankelijk is van zijn ouders. Dat gezegd hebbende, zijn ze mooi gebouwd, met honden die een vriendelijke en attente uitdrukking in hun ogen hebben, zij het soms een beetje ondeugend. Ze hebben atletische en gracieuze lichamen die vrij vierkant van vorm zijn, en afhankelijk van de grootte van de hond kunnen ze een gemiddelde tot grote hoeveelheid bot laten zien.

Ze hebben grote, ronde en zeer expressieve ogen omgeven door haar dat charmante wenkbrauwen vormt. Honden met bruine pigmenten hebben vaak bruine tot donker hazelnootkleurige ogen, maar over het algemeen komt de oogkleur van een hond overeen en mengt zich met de kleur van hun gezicht. Het haar op hun snuiten is lang genoeg om snorharen te vormen.

Oren zijn hoog aangezet en matig plat, vallen dicht bij de zijkant van het hoofd van de hond en zijn bedekt met strakke of losse krullen. Ze hebben vlezige, vierkante grote neuzen met het pigment dat zwart of bruin is, afhankelijk van de vachtkleur van de hond. Soms kan de neus van een hond meer gespikkeld zijn, vooral als ze een bontgekleurde vacht hebben. De Goldendoodle heeft een sterke kaak met een perfecte schaarbeet waarbij de boventanden netjes over de onderste overlappen.

Goldendoodles hebben goed gespierde, stevige, matig lange nekken die licht gebogen moeten zijn en mooi overgaan in de sterke, goed gehoekte schouders van de hond. De voorpoten zijn lang en recht, de borst is goed ontwikkeld, honden hebben mooi veerkrachtige ribben en iets opgetrokken buiken die bijdragen aan hun atletische uitstraling. Ze hebben mooie, rechte, sterke ruggen en krachtige gespierde achterpoten. Hun voeten zijn rond en goed bekleed met sterke nagels. Staarten zijn vrij hoog geplaatst, die honden dragen als een sabel met een lichte krul, die nooit overdreven mag zijn.

Wat betreft hun vacht kan de Goldendoodle een strakke of losse gekrulde vacht hebben, of ze kunnen rechtere, plattere en zijdeachtigere vachten hebben, afhankelijk van of ze meer naar een Poedel of een Golden Retriever neigen. De meest voorkomende vachttypes zijn als volgt:

Shaggy / Losse en golvende vacht

Een van de meest voorkomende vachttypen bij de Goldendoodle is de shaggy-vacht, ook omschreven als los en golvend. Dit vachttype komt voor in alle generaties en is vrij eenvoudig in onderhoud, hoewel honden nog steeds baat hebben bij dagelijks snel borstelen en een volledige borstelsessie eens per week om de boel netjes te houden.

Gekrulde vacht

Veel F1B- en F3-Goldendoodles hebben gekrulde vachten, hoewel dit ook kan voorkomen in de meeste generaties. Ze vergen meer onderhoud op het gebied van borstelen; honden moeten dagelijks worden geborsteld met speciale aandacht voor bepaalde gebieden, waaronder achter de oren, onder de nek en aan de basis van hun staarten, evenals hun buiken en poten. Het is de moeite waard op te merken dat wordt aangenomen dat Goldendoodles van de generaties F1, F2 en F2B met gekrulde vachten de honden zijn met de minst verharende vachten en dat de krullen los kunnen zijn tot zeer strak, zoals die van een Poedel.

Rechte / Platte vacht

Rechte, platte vachten worden ook wel "sportief" genoemd en hebben niet dezelfde "teddybeer" uitstraling als honden met andere vachttypes. Honden met plattere, rechtere vachten hebben weinig onderhoud nodig op het gebied van borstelen en moeten eigenlijk slechts een keer per week worden geborsteld om er goed en netjes uit te zien. Dit type vacht wordt vaker gezien bij Goldendoodles van de generaties F2 en F2B, hoewel het af en toe ook in andere generaties kan voorkomen.

Wat betreft de kleuren van de vacht bij Goldendoodles zijn de meest voorkomende kleuren als volgt:

- Zwart
- Koper
- Ultra crème
- Champagne
- Grijs
- Goud
- Abrikoos
- Chocolade
- Koffie
- Rood
- Rood en wit
- Parti-gekleurd

Het is ook de moeite waard op te merken dat lichtere accenten vaak te zien zijn op de bevedering van de hond en dat de vacht van een Goldendoodle meestal lichter wordt naarmate de hond ouder wordt.

Gang / Beweging

Wanneer een Goldendoodle beweegt, doet hij dat met doelgerichtheid en heeft hij een sterke en elastische draf waarmee honden veel terrein kunnen beslaan. Ze pronken vaak wanneer ze spelen of ontspannen, waarbij hun voeten nauwelijks de grond raken.

Gebreken

Toekomstige eigenaren van Goldendoodles moeten oppassen voor eventuele pups of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in uiterlijk als in conformiteit, en dat extra kleine Goldendoodles vaak gepaard gaan met veel gezondheidsproblemen, dus ze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de pups die ze produceren een goede grootte en conformiteit hebben en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Goldendoodle Honden Ras: Karakter, Levensduur & Prijs | Puppyplaats (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5998

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.